1.1 Bestaat toeval?

Top  Previous  Next

1.Bij vrijwel alles speelt toeval een (belangrijke) rol. Zowel in het persoonlijke leven als in de maatschappij.
 

2.Filosofie: Er is een theorie dat toeval niet bestaat, met andere woorden, dat alle gebeurtenissen van tevoren volledig bepaald zijn, en dus volledig voorspelbaar. Deze theorie, het determinisme, is het beroemdst geformuleerd door Laplace en heeft lange tijd de grootste schare volgelingen gekend in zowel de filosofie als de natuurkunde. Commentaar daarop is dat wij nooit alle gebeurtenissen zullen weten. Wij moeten het doen met beperkte kennis. Voor ons is het toeval..

3.Magisch denken. Een voorbeeld van magisch denken is: "Als ik in deze hoek van de roulettetafel speel, ga ik winnen, net als de vorige keer."
Er zijn vele vormen van magisch denken.

Misvattingen over kansen. Voorbeelden daarvan zijn: "Kleine kansen worden vaak onderschat" (Kahneman), of "Na tien keer rood wordt de kans op rood kleiner/groter." (Gambler's fallacy)

Illusies van controle. Je denkt dat de kans-uitkomst onderdeel is van jouw bewuste, opzettelijke controle over het spel. Eerdere successen kunnen leiden tot een idee van bekwaamheid, zelfs als er toch echt geen interventie mogelijk is die tot het gewenste resultaat leid.

Selectief geheugen. In goksituaties is er een neiging om win-situaties te herinneren en verlies te vergeten.

Geloof over persoonlijke eigenschappen.  Een geloof dat persoonlijke eigenschappen of rituelen iemands kans om te winnen kunnen verhogen. "Sommige mensen hebben altijd geluk en anderen nooit".

The Gambler's Fallacy: The Psychology of Gambling (6/6)